úterý 24. září 2013

Čím krmit bišonka

Bišonek patří svou váhou a vzrůstem k malým  plemenům. Jeho výška v kohoutku by neměla přesahovat 30 cm. Menší rozměr je výhodou.  Kvalita krmiva ovlivňuje jeho celkový zdravotní stav a délku života. při výběru krmiva je důležité sledovat tyto složky.

1. Bílkoviny

Bílkoviny spolu s tuky jsou nejdůležitějšími složkami v krmivu, které vás budou zajímat. Jejich potřeba se liší se to nejen podle velikosti plemene, ale také podle věku. 


- štěně malého plemene 28-32%
- dospělí psi malých plemen max. 27%

 

Pozorně prostudujte také původ bílkovin. Rostlinné bílkoviny pro psa nemají takovou hodotu jako bílkoviny živočišné a složitěji se tráví. 


U každého krmiva (mimo receptur s brambory jako jediným zdrojem škrobů) musí být na prvním místě uvedena bílkovina. Tedy např. čerstvé hovězí maso, kuřecí moučka, sušené maso a pod. Pozor,  je- li na prvním místě čerstvé maso, musíte vždy ve složení najít ještě masovou moučku a další druhy masa. Zpracované čerstvé maso totiž obsahuje vodu a může to být proto zavádějící.  

Požadujte min. 20g sušeného (100 g čerstvého) masa na 100g krmiva. Živočišné bílkoviny musí představovat min. 50 % ze všech obsažených bílkovin.
Nedoporučuji krmivo, kde jsou zdrojem živočišných bílkovin uvedeny vedlejší masné produkty - peří, vnitřnosti, krev, zobáky a pod.


Někteří psi mohou být alergičtí na některé zdroje bílkovin. Projevuje se to svědivostí kůže nebo třeba zažívacími problémy (průjem, zvracení). Nejčastěji bývají psi přecitlivělí = alergičtí na kuřecí nebo hovězí bílkovinu (Chicken, Beef). Naopak najšetrnější je jehněčí (Lamb). Z tohoto důvodu, krmiva označena jako hypoalergenní, obsahují pouze jeden zdroj bílkovin a uhlohydrátů.

2. Škroby (nejčastěji rýže, brambory, obiloviny)


Nejkvalitnějšími a nejlépe stravitelnými a využitelnými jsou dle pořadí tyto suroviny:
tapioka
brambory
proso
amaranth
rýže
oves
ječmen
kukuřice
pšenice


Čím méně škrobů, tím lépe. Nejlepší krmiva neobsahují žádné nebo max. 30%. Hodnota 30-50% je průměr, vhodný pouze pro psy bez zdravotních potíží. Má-li krmivo více jak 50% škrobů je pro psa zcela nevhodné.



3. Tuky

Není tuk jako tuk. Krmivo může obsahovat živočišný tuk (rybí, kuřecí,..) a nebo oleje. Pokud krmivo obsahuje tuk a živočišný olej ( např. lososový), je to vynikající. Bude-li však obsahovat pouze olej rostlinný, krmivo není vhodné.  Rostlinné oleje obsahují omega kyseliny pro většinu psů ve zcela neaktivní formě.
Naopak esenciální mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích jako je např. lososový olej přispívají ke kvalitě kůže a srsti.


Co by krmiva pro psy neměly obsahovat
 
- sóju
- bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty
- vedlejší živočišné produkty
- řepku (neplést s řepou)
- doplňkové látky povolené EU
- krmivo s obsahem pouze čerstvého masa (při zpracování)




Související články:

Specifika psů malých plemen - výživa, zdravotní problémy
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?
Klinické diety - krmivo jako lék
 

Bišonek je veselý a hravý malý pejsek, se živou chůzí, s kadeřavou, dlouhou, měkkou a sněžně bílou „labutí“ srstí a s vesele důstojným ocasem.
Bišonek má srst jemnou, hedvábnou a velmi kadeřavou. Jeho spirálovitá srst připomíná srst mongolských koz, není však provázkovitá, měří 7 až 10 cm.

Je veselý a temperamentní, vždy připravený ke hře. Rád se učí všemožným kouskům, vyniká inteligencí a přizpůsobivostí. Vyrovnaný, nebojácný, přátelský k dětem i ke zvířatům


Bišonek má srst, která vyžaduje mnoho pravidelné péče. Je třeba ji každý den pročesávat, a také pravidelně, asi jednou za 3 měsíce, přistřihovat, a to do určitého modelu. Nezapomeňte mu hlídat a přistřihovat chloupky u očí a na tlapkách. Bišonek nelíná, při pravidelném kartáčování se srst na hřebenu spolehlivě zachytí.

Další články:

Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky

Žádné komentáře:

Okomentovat